Firemná kultúra v NAY – rozhovor s Mariánom Hofbauerom, Chief of retail officer

NAY je stále jednotkou na trhu a práve naša firemná kultúra, naše hodnoty, sú tým silným motorom, ktorý spoločnosť a jej ľudí posúva vpred.

Čo Vás priviedlo do spoločnosti NAY?

Do spoločnosti NAY som nastúpil presne 1.septembra 2001 na pozíciu predajcu. Pozícia bola v tých časoch ešte inzerovaná cez noviny a prihlásil som sa z viacerých dôvodov. Tým prvým pre mňa bolo to, že o elektroniku som sa zaujímal a bola mojím koníčkom. Kupoval som si pravidelne časopis WATT, STEREO a VIDEO, chodil na výstavy. Fascinovala ma elektronika. Tým druhým bolo, že som bol už v tých časoch po vojne a chcel som si už nájsť nejaké stabilnejšie miesto a prácu v tom, čo ma baví. NAY bola jasnou jednotkou. Keď som prišiel na výberové konanie na Zlatých pieskoch, trošku som “vytriezvel”. Čakala tam ďalšia asi stovka rovnakých nadšencov, no napokon sa to podarilo a odvtedy som súčasťou NAY.

Za 21 rokov ste prešli rôznymi pozíciami. Čo Vás motivovalo neustále na sebe pracovať?

Začal som ako predajca pri čiernej technike. To ma bavilo, ale popritom som už postrehol, že by ma bavilo pracovať aj s ľuďmi. Stále by som bol pri elektronike, ale zároveň to malo taký “vyšší rozmer”. A tak som postupne na tom pracoval a učil sa od kolegov na vyšších pozíciách. Musím povedať, že som sa naozaj v relatívne krátkom čase stal vedúcim oddelenia čiernej techniky. A tam som sa zase dostal bližšie k pozícii zástupcu vedúceho obchodného domu a to bolo opäť čosi nové,  nové skúsenosti. Príbeh pokračoval až na súčasnú pozíciu. To, čo ma motivovalo, bolo získavanie nových skúseností, rozvíjať sa ako osobnosť, s každou pozíciou sa človek priblížil k možnosti byť pri smerovaní spoločnosti. To dokáže naozaj vnútorne napĺňať. Zároveň všetky tie skúsenosti odovzdávate späť ďalším kolegom, z ktorých majú dnes mnohí podobnú cestu. Samozrejme, toto všetko nejde samo – človek musí na sebe pracovať, chcieť sa venovať tomu aj nad rámec pracovného času a chce to, samozrejme, aj slušnú davku trpezlivosti a počkať si na správny čas.

Aktuálne v NAY zastávate pozíciu Chief of retail officer. Skúste nám ju, prosím, v krátkosti priblížiť.

Môj rok začína tvorbou samotného budgetu pre fiškálny rok. To je základ toho, čo potom celý rok sledujeme a pracujeme na jeho napĺňaní. Je to základný cieľ, od ktorého sa to všetko odvíja. Od neho potom súvisí nastavenie KPI pre predajne, kolegov na nich, aby aj oni mali svoj cieľ a vedeli svoje smerovanie. Je to veľa čísiel, ale samozrejme to nie je len o nich. Podieľam sa na plánovaní expandovania, rekonštrukciách pôvodných predajní, pracujem na tvorbe procesov, ktoré je nevyhnutné meniť s dobou tak, aby sme ako NAY dokázali byť stále jednotkou na trhu a aby sme stále dokázali prinášať našim zákazníkom novinky, služby  a trendy. Toto je celkom veľká časť mojej práce. Samozrejme, je to potom aj personálny manažment na predajniach. Od motivačného systému cez všetko to, čo s ľuďmi na predajniach súvisí. Vzdelávanie, kultúra a uvoľnenie, ako aj to, aké majú pracovné prostredie.

Snažím sa  tráviť čas aj priamo v teréne, stretnúť sa s kolegami na predajniach a vypočuť si ich, ako oni vnímajú veci a to potom zapracovávať do jednotlivých procesov a prípadne zariadiť to, čo im na predajniach chýba.

Musím ale povedať, že toto všetko nerobím sám. Ide o úzku spoluprácu s ostatnými kolegami na oddeleniach a veľmi mi v tom všetkom pomáhajú priamo v teréne moji oblastní manažéri.

 S akými každodennými výzvami sa najčastejšie stretávate?

Každý deň je iný. Sme obchod a to je živý mechanizmus. Každý sám vie, čo to napríklad znamenalo len v poslených dvoch rokoch. Zmena celkového správania v obchode, raz otvorené, raz zatvorené. Podmienky sa menili v podstate zo dňa na deň, niekedy aj v priebehu jedného dňa. Na to všetko bolo treba reagovať. Pamätám si, keď nám zatvorili predajne zo dňa na deň. Behom pár dní sme otvorili výdajné miesta. To si vyžadovalo obrovské úsilie. Museli sme úplne upraviť logistiku, procesy na predajniach na výdaj tovaru. Vytvorili sme oddelenia asistovaného predaja, ktoré radilo zákazníkom po telefóne a mailami, aký tovar si vybrať. To bola taká skúška a s odstupom času si myslím, že sme to zvládli. Možno je to taký konkrétny popis jednej z výziev. Zároveň pracujeme s ľuďmi. Naši zákazníci sú ľudia a ich očakávania, potreby a požiadavky sa menia rýchlo, no a na druhej strane na predajniach máme stovky kolegov a aj oni majú svoje potreby. Ako som už spomenul, každý deň je iný a prináša niečo nové. Obchod nie je stroj. Nedá sa nastaviť a pôjde rovnako celý rok. Veci sa tu dejú veľmi rýchlo a musíme na to reagovať.

Čo oceňujete na prístupe Vášho zamestnávateľa?

Je toho veľa. Spoločnosť NAY sa stala medzičasom veľkou firmou, ktorá má dnes predajne už aj v ČR pod značkou Electroworld. Napriek tomu, že dnes máme 78 predajní a máme vyše 2000 zamestnancov, stále sa z nej nevytratil  rodinný duch. Ľudia sa navzájom poznajú, dajú si spolu kávu. Dá sa tu otvorene porozprávať s nadriadenými, môže to urobiť každý, za názory spoločnosť nikdy netrestala. Ja sám, keď som nastúpil, bol som mladý a mal som, ako sa povie, “horkú hlavu” a nie vždy mi komunikácia išla dobre. Napriek tomu namiesto toho, aby niekto povedal “preč s ním” dostal som šancu sa v tomto smere vzdelávať a nakoniec sa aj posunúť. A to veľmi motivuje. Zároveň je to fakt, že sa dá v spoločnosti posúvať. U nás má tú možnosť každý, kto chce na sebe pracovať. Mnoho kolegov naozaj na sebe pracovalo a spoločnosť im to vrátila tak, že sa mohli dostať na rôzne manažérske pozície. Nie som jediný prípad v spoločnosti, ktorý to dokázal. Aj dnes, keď sedím na BoD spoločnosti, vidím na našich akcionároch, že z hodnôt spoločnosti neupustili a stále sú ľudia s veľkou hodnotou a nestali sa len nejakými evidenčnými číslami.

Ako vnímate firemnú kultúru?

Možno som to trochu naznačil uz vyššie. Je to rodinná kultúra a to je u nás veľmi silné. Viete, nedávno som rozširoval tím area manažérov. A keď som sa potom po dvoch týždňoch s jedným z nich rozprával, opýtal som sa ho: “Tak, ako sa ti páči spoločnosť?” Tie prvé týždne absolovoval také “kolečko po oddeleniach”. Odpoveďou mi bolo, že bol užasnutý, aká fantastická atmosféra u nás panuje a veľmi ho prekvapilo, koľko kolegov vo firme pracuje už 20 rokov. To predtým nepoznal, prišiel k nám z korporátu. Nechcem tým, samozrejme, žiaden korporát urážať. Ale naozaj sme taká rodina. Možno by si niekto povedal, že pre to nie je dnes miesto, že to môže brzdiť firmu v rozvoji, ale ja to vidím naopak. NAY je stále jednotkou na trhu a práve naša firemná kultúra, naše hodnoty, sú tým silným motorom, ktorý spoločnosť a jej ľudí posúva vpred.

Ako vnímate spoluprácu vrámci  tímu?

Je vyborná. Samozrejme, nie vždy máme na všetko rovnaký názor. A vieme pri výmene názorov každý za ten svoj zabojovať. Ale to je tak v poriadku. Rôzne názory obohacujú a práve aj rôznorodosť názorov posúva vpred. Musím ale povedať, že  každá takáto výmena nikdy neskĺzne do nejakých urážok, osočovania. Vždy si zachovávame vzájomný rešpekt a po takom meetingu si dáme spoločne kávu. Naše rodinné DNA tu vždy prirodzene vystupuje na povrch.

Zmenila sa Vám  po Covide flexibilita pracovného času?  Pracujete z kancelárie, alebo máte možnosť využívať homeoffice?

Homeoffice u nás v spoločnosti už bol možný aj pred COVID-om. Samozrejme, počas COVID-u bol úplne dlhodobo bežný. Ukázalo sa, že aj tento spôsob práce nemusí vôbec ovplyvniť kvalitu vykonanej práce. U niekoho možno aj naopak. To, čo ale nikdy HO nenahradí, sú väzby medzi ľuďmi a nikdy nie je nad to sa aj spoločne stretávať. Ja osobne som ho využíval minimálne a čas som trávil aj napriek tomu v kancelárii. Dávalo mi to najmä pocit, že oddeľujem pracovné prostredie a súkromné. Predsa cesta domov späť z práce v aute je taký ten pomyselný míľnik, ktorý mne akoby oddelí prácu a súkromie. Nehovorím, že doma potom ešte aj nepracujem, ale je to taký skôr psychologický efekt.

Čo by ste odporučili každému, kto zvažuje svoju kariéru v NAY?

Každému odporúčam si to vyskúšať. Sme spoločnosť, už aj podľa vyššie spomenutého, postavená na krásnej firemnej kultúre s veľmi ľudskými hodnotami. Každý, kto na sebe pracuje, má u nás šancu sa veľa naučiť, získať pohľad, ako taký obchod funguje, podielať sa na smerovaní a aj sa posunúť, ak má človek trpezlivosť. U nás nezáleží na tom, či má niekto vysokú školu, alebo “ iba” strednú. Treba prísť, každý môže ukázať, čo v ňom je a možno to práve u nás v sebe objaví a bude napríklad mojím nasledovníkom a stane sa členom TOP manažmentu spoločnosti.

Pridaj komentár