Firemná kultúra v IBM – rozhovor s Gabrielou Krajčírikovou, Talent Acquisition lead for Slovakia

Úspešný kandidát u nás nemusí vedieť, kde sa vidí o 5 rokov, viac zaváži záujem o pracovnú náplň a aktívny prístup už počas náborového procesu.

1. Čo Vás priviedlo do spoločnosti IBM?

Po ukončení štúdia na vysokej škole som hľadala svoju prvú prácu na plný úväzok. Vybrala som si IBM, ktorá práve rozbiehala centralizovanie finančných pozícií do Bratislavy.

Mala som rôzne pohovory, pracovala som počas štúdia v banke, ale IBM ma od začiatku zlákala na svoju otvorenú komunikáciu. Presvedčil ma aj príjemný náborový proces, doteraz si pamätám „moju“ personalistku, s ktorou som komunikovala a aj ona mňa.

2. Za 17 rokov ste prešli rôznymi pozíciami. Čo Vás motivovalo neustále na sebe pracovať?

Je pre mňa až neuveriteľné, že som v IBM už 17 rokov. Každú svoju pozíciu som mala rada a dala mi hlavne rozsiahly network, z ktorého čerpám každý deň. Motivujú ma noví ľudia, nová pracovná náplň, možnosť rozvíjať sa a učiť sa niečo nové. Udržiavam si tak stály pocit nováčika, ktorý sa teší na nové výzvy.

3. Aktuálne v IBM zastávate pozíciu talent Acquisition lead for Slovakia. Skúste nám ju, prosím, v krátkosti priblížiť.

V talent acquisition ide hlavne o nábor zamestnancov. To znamená nájsť pre každú otvorenú pozíciu toho správneho kandidáta. IBM ponúka rôzne pozície, ktoré vyžadujú či už rozličné technické, ekonomické alebo jazykové zručnosti, takže u nás nájde uplatnenie široká skupina ľudí. S mojím tímom sa snažíme nájsť čo najlepšiu zhodu medzi očakávaniami manažérov a schopnosťami kandidátov. 

4. S akými každodennými výzvami sa najčastejšie stretávate?

Asi Vás neprekvapí, keď spomeniem Covid a s tým spojené obmedzenia. Museli sme celý výber a nábor zamestnancov preniesť do online prostredia. Covid priniesol aj novú trhovú dynamiku, trh sa postupne presmeroval na kandidáta. To znamená, že kandidáti majú viac príležitostí a vedia si vyberať z viacerých ponúk. My sa našimi aktivitami snažíme dosiahnuť, aby bolo IBM ich prvá voľba.

5. Čo oceňujete na prístupe Vášho zamestnávateľa?

IBM je plné príležitostí, ja som toho dobrým príkladom. Za 17 rokov som prešla cez rôzne finančné, controllingové a talent manažment pozície. Nemusela som pri tom zmeniť firmu, IBM naozaj ponúka veľkú škálu pozícií a možností rotovať. Možnosť rást‘ a budovať si kariéru je určite jedna z tých vecí, ktoré oceňujem najviac.

6. Ako vnímate firemnú kultúru?

IBM má veľmi otvorenú a inkluzívnu kultúru. Máme spoločne definované hodnoty či už voči klientom alebo kolegyniam/kolegom. Mame viaceré podporné skupiny či už pre študentov, ktorí u nás pracujú, pre pracujúcich rodičov, cudzincov, LGBTQ+ a rôzne iné. Vo firme je otvorená komunikácia, mávame napríklad pravidelne neformálne vedené meetingy s najvyšším manažmentom či už lokálnym alebo globálnym, kde môže každý prísť a položiť otázku, diskutovať. IBM je tiež silná v corporate social responsibility aktivitách (sociálna zodpovednosť podnikov), do ktorých sa zamestnanci môžu podľa záujmu pridať a podporiť ich.

7. Ako vnímate spoluprácu v rámci tímu?

Pre mňa je práca v IBM niečo ako tímový šport. V každej pozícii som mala svoju vlastnú zodpovednosť za určitú oblasť, ale vždy aj podporu tímu. Keď som začínala ako čerstvá absolventka, bol môj tím ako moja nová rodina, pracovali sme spolu, ale aj trávili voľný čas. Od každej kolegyne/kolegu som sa veľa naučila. Musím povedať, že počas Covidu mi veľmi chýbala osobná blízkosť tímu, možnosť obzrieť sa a spýtať kolegyne/kolegu na názor alebo sa podeliť o emóciu.

8. Zmenila sa Vám po Covide flexibilita pracovného času? Pracujete z kancelárie alebo máte možnosť využívať homeoffice?

Flexibilita, a teda aj možnosť pracovať z domu, bolo vždy súčasťou IBM kultúry. Po takmer dvoch rokoch pandemickeho homeofficu sa momentálne vraciame do “nového normálu”. To pre nás znamená návrat  k práci z kancelárie s možnosťou homeofficu. Ako som spomínala, mne veľmi chýbali kolegovia, ale som rada, že IBM nám umožňuje postupný nábeh.

9. Čo by ste odporučili každému, kto zvažuje svoju kariéru v IBM?

IBM na Slovensku nie sú len IT pozície, kariéra sa dá vybudovať vo finančnej oblasti, účtovníctve, obchode, HR či administratíve. Všetkým zamestnancom ponúkame nie len zaučenie na konkrétnu pozíciu, ale aj široké možnosti ďalšieho vzdelávania od interných odborníkov z celého sveta. Sme globálna firma a Covid nás aj v tejto oblasti ešte viac prepojil.

K tým odporúčaniam, určite dobrým krokom je stavať na svojich znalostiach a skúsenostiach či už pracovných, alebo nadobudnutých počas štúdia/dospievania. Ja sa napríklad rada s kandidátmi rozprávam aj o ich voľnočasových aktivitách. Prečo sa pre ne rozhodli a čo ich „prinútilo“ pri nich ostať. Ak napríklad v detstve robili tímový šport alebo teraz trávia čas hraním (strategických) video hier, obe sú možnou vstupenkou do nášho pracovného prostredia.

Je dobré si aj premyslieť, kam sa chcete posunúť ďalej. Ak raz chcete byť napríklad finančným riaditeľom, rozmýšľajte, ktoré pracovné skúsenosti na to potrebujete nazbierať (finančné analýzy, účtovníctvo, audit atď). Samozrejme, úspešný kandidát u nás nemusí vedieť, kde sa vidí o 5 rokov, viac zaváži záujem o pracovnú náplň a aktívny prístup už počas náborového procesu.

Pridaj komentár