Od Amsterdamu, cez Nitru, po veľký svet a to celé s Heinekenom! Rozhovor s Metodom Zelinkom: Digital & Technology Manažérom spoločnosti HEINEKEN

Metod je už 23 rokov hrdým zamestnancom spoločnosti Heineken a povie nám niečo viac o firme, ktorej produkty pozná celý svet.

Čo Vás priviedlo do spoločnosti Heineken?

Skoro pred 23 rokmi Heineken v TREND-e publikoval celoeurópsku súťaž, ktorej hlavnou cenou bol týždenný pobyt v Amsterdame, čo prilákalo moju pozornosť. V tejto súťaži som síce nevyhral, ale z nejakého dôvodu som ich zaujal a bolo mi ponúknuté miesto na lokálnom IT-čku v Nitre a o mesiac na to som už sedel v lietadle smer Amsterdam na ročnú pobytovú stáž.

Od vtedy ste prešli rôznymi pozíciami, aká bola vaša cesta a čo Vás ťahalo ďalej?

Nikdy som nebol rodeným IT-čkarom, do tejto pozície som sa postupne prepracoval. Vždy ma veľmi bavilo prepájať svet technológií s obchodnými procesmi v zvyšku firmy. Obe oblasti sa prudko vyvíjajú a preto som vyhľadával technologické riešenia, ktoré posunú vpred jednotlivé oddelenia ale aj firmu ako celok. Pocit z pridanej hodnoty ktorú firme prinášam, je pre mňa veľkou motiváciou a dáva mi to dôvod ísť každé ráno s úsmevom do práce 😊.

Aktuálne v Heineken zastávate pozíciu Digital & Technology Manager pre Česko a Slovensko, povedzte nám viac.  

IT už dávno nie je len o hardvéri a základných aplikáciách. Úlohou nášho oddelenia je akcelerácia business stratégie cez digitálne technológie. V dnešnej dobe je jednou z naších top priorít kybernetická a informačná bezpečnosť, no ide aj o súhru aktivít v oblasti vývoja a implementácie softvérových aplikácií, cloudovej infraštruktúry, užívateľského hardvéru a v neposlednom rade unifikovaných dát a analytiky. Nepôsobíme len v rámci firmy, ale cez technologické riešenia sa prepájame aj na stranu našich dodávateľov, zákazníkov a konzumentov.

Čo oceňujete na prístupe Vášho zamestnávateľa?

Príležitosti, ktoré poskytuje každému, kto má záujem. V rámci Slovenska, ale tým, že ide o globálnu firmu, aj v iných sesterských spoločnostiach po celom svete. Viem si dnes na klik v našom globálnom HR systéme pozrieť pracovné ponuky vo Francúzskej Guyane. A zhodou okolností práve pracujeme s kolegami z HR na šesťmesačnej pracovnej stáži pre človeka z môjho teamu v Grécku.

Ako vnímate spoluprácu v rámci tímu?

Tým, že sa jednotlivý členovia tímu nachádzajú v dvoch krajinách a na piatich pracovných lokalitách je nutná práca na diaľku a spolupráca on-line je prakticky nevyhnutnosťou. Musím sa však priznať, že paradoxne covid a jeho následky ako homeoffice výrazne zlepšili našu spoluprácu. Pomohli tomu nové online nástroje (využívame MS Teams, MS Forms, Sharepoint, MURAL) ale aj nová organizácia pracovného času. Oveľa viac teraz vieme jeden o druhom, kto na čom pracuje, s akými výzvami sa stýka a vieme dnes oveľa rýchlejšie reagovať na vznikajúce problémy naprieč D&T oddeleniami.

,,Naše pivo ako produkt pri predaji spája veľké spektrum talentov z rôznych profesijných zameraní, a to je na spoločnosti Heineken úžasné!

Čo by ste odporučili každému, kto zvažuje svoju kariéru v Heineken?

Neváhajte! Ja neľutujem jediný deň práce pre Heineken. Je to firma s úžasným produktom, ktorý oddávna prepájal ľudí a prinášal im radosť do života. Produkt je fyzický, viete si ho chytiť do ruky a vychutnať si ho – samozrejme vždy s mierou 😊. Na to aby vznikol a predal sa musí spojiť um ľudí z oblasti nákupu, výroby, kvality, logistiky, marketingu, personálneho manažmentu, financií, kontrolingu, práva, internej a externej komunikácie, predaja a samozrejme digitálnych technológií. Čiže je to firma, ktorá vie využiť veľké spektrum talentov a to je na nej úžasné!

Pridaj komentár