Z operátora výroby na inžiniera dodávateľskej kvality za necelé 3 roky

Rozhovor s Erikom Očenášom – Inžinierom dodávateľskej kvality Matador Automotive Vráble, a.s.

Čo Vás priviedlo do spoločnosti Matador?

V čase, keď som si hľadal prácu, som už o spoločnosti Matador viac krát počul a často som okolo tejto firmy jazdil, keď som chodieval do Nitry. Tak som začal uvažovať a rozhodol som sa, že chcem skúsiť svoje šťastie tu.

Moja túžba pracovať v spoločnosti Matador však vyšla až na druhý pokus. Prvý krát, pri osobnej návšteve, moju žiadosť o prácu, na oddelení HR vtedy ešte v meste Vráble zamietli. Druhý krát som skúsil šťastie, už priamo na prevádzke v Nitre, kde som sa nakoniec dostal pracovať, ako operátor výroby, aj keď som už od začiatku túžil dosiahnuť viac a raz pracovať ako kvalitár.

Za 3 roky ste prešli rôznymi pozíciami. Čo Vás motivovalo neustále na sebe pracovať?

V spoločnosti Matador pracujem od februára 2020 a prešiel som týmito pozíciami:

  • Operátor výroby na malej lisovni (menšie, jednoduchšie lisy), neskôr operátor zváracieho pracoviska Škoda a zložitejších, nitovacích pracovísk ako Colorado-3 či novšie pracoviská, ako boli stroje Barsys.
  • Technik procesnej kontroly. Pozícia, na ktorú som sa chcel od nástupu do firmy raz dostať. Po čase mi bola ponúknutá spolu s kolegyňou a ďalším kolegom pozícia tím lídra procesnej kontroly, ktorú som v tom čase odmietol.
  • Onedlho, som dostal ponuku pracovať ako rezidentný inžinier spoločnosti Matador, priamo v sídle zákazníka Jaguar-Landrover v Nitre.
  • Po príchode späť z Jaguar-Landrover-u som začal pracovať na pozícií inžiniera dodávateľskej kvality (SQA).  

Za vyše dva roky som prakticky vymenil už štvrtú pozíciu.

Mojou motiváciou je túžba neuspokojiť sa, ale učiť sa nové veci a ďalej rásť. Chcel som niečo dosiahnuť, aj keď som vedel, že začiatky budú ťažké.

Aktuálne v Matador zastávate pozíciu inžiniera dodávateľskej kvality. Skúste nám ju, prosím, v krátkosti priblížiť.

Mám na starosti zabezpečovať, aby boli nakupované materiály a diely v správnej kvalite a v súlade s našimi požiadavkami a s požiadavkami koncových zákazníkov (VW, JLR, Škoda, Suzuki…). Prípadné nezhody a problémy so zákazníkmi následne ďalej komunikujem a riešim.

 S akými každodennými výzvami sa najčastejšie stretávate?

Asi najväčšou výzvou je zložitá komunikácia, či neochota riešiť problém zo strany niektorých dodávateľov. Problém vzniká, keď sa stretnú dva rozličné pohľady na vec a treba nájsť uspokojivé riešenie.

Čo oceňujete na prístupe Vášho zamestnávateľa?

Na svojich nadriadených si veľmi cením to, že si vždy všímali a ocenili zodpovednú prácu a snahu. A že mi dali možnosť ukázať svoje schopnosti a uplatniť ich, aby som sa mohol posunúť ďalej.

Ako vnímate firemnú kultúru?

Atmosféra v súčasnom tíme je priateľská a v prípade problémov si ako kolegovia vieme navzájom pomôcť, poradiť. Poskytnúť druhý pohľad na vec, alebo ponúknuť svoje skúsenosti či postrehy. Náš vedúci je človek na správnom mieste, ktorý nekáže od stola, ale je s nami, pomôže nám, zaujíma sa a stará sa o nás.

Ako vnímate spoluprácu v rámci  tímu?

Pri riešení problémov často krát nespolupracujem iba s jedným tímom. Niekedy je spolupráca veľmi dobrá a ľahká a inokedy je spolupráca zložitá a je skôr výzvou. Veľmi záleží od situácie a od ľudí, s ktorými na riešení problému, práve spolupracujem.

Zmenila sa Vám  po covide flexibilita pracovného času ? Pracujete z kancelárie, alebo máte možnosť využívať home office?

Niektoré veci sa zmenili. Mítingy a stretnutia sa začali častejšie konať cez počítač, alebo na diaľku a sú ľahšie a časovo menej náročné, ako pred Covid-om.

Čo sa však týka pracovného času a miesta výkonu práce, tie zostali viac menej nezmenené. Väčšinu času pracujem z kancelárie. V prípade problémov som dostupný aj z domu po pracovnom čase, či počas víkendov, ako aj doteraz.

Čo by ste odporučili každému, kto zvažuje svoju kariéru v spoločnosti Matador?

V prvom rade by som odporučil, že ak nad niečím, takým uvažujú, tak aby prišli skúsiť, či ich práca pre Matador osloví. Kto neskúsi, nevie a každá skúsenosť je dobrá a môže človeku pomôcť.

Ak sa im tu u nás zapáči, tak by som im chcel poradiť, aby si svoju prácu vykonávali svedomito a zodpovedne a nebáli sa ukázať čo v nich je. Ľudia si všímajú, ako pracujete a ako sa k práci staviate. Ak to v sebe máte, chce to už len trochu šťastia a tiež môžete dostať šancu ukázať čo vo vás je.

Pridaj komentár