Čo trápi väčšinu manažérov v týchto dňoch? Akým výzvam čelia spoločnosti? A čo to má spoločné s EVP?

Ak nám posledné roky niečo ukázali, tak je to fakt, že svet sa mení rýchlejšie, ako sme čakali. Sociálno-ekonomická situácia spôsobená covidom, dopadmi vojny na Ukrajine a  energetickou krízou výrazne ovplyvňuje a mení trh práce.

Získať a udržať si zamestnancov sa stáva náročnejšie ako kedykoľvek predtým.  Aktívnych kandidátov je menej a tých pasívnych, ktorí tvoria až 70 % trhu, treba zaujať, aby vôbec začali uvažovať o zmene. 

Nehovoriac o novej generácii Z, ktorá sa pomaly, ale isto začína hlásiť o slovo. A tu platia úplne iné vzorce, na aké boli talent acquisition tímy zvyknuté.

Čoraz viac je počuť o employer brandingu. Koho je to ale téma?

Očakávanou odpoveďou je, že HR. V skutočnosti je to ale téma top manažmentu, ktorý chápe, že ak nemajú na lodi správnych ľudí, aj tá najlepšia stratégia je len zdrapom papiera.

A čo je teda to, čo v tomto náročnom čase vyhráva „boj o kandidáta?“ 

Zamestnávateľ, ktorý poskytne flexibilný pracovný čas a najvyšší plat? Ktoré z aspektov employer brandingu sú tie, ktoré pomôžu firme v napĺňaní cieľov, pôsobia retenčne a šetria náklady na nábor?

Na to si každá firma musí zodpovedať sama. 

V priebehu procesu employee value proposition (EVP) získavame odpovede na otázky:

  • Ako nás vnímajú naši existujúci zamestnanci?  
  • Čo nás robí výnimočným voči konkurencii? 
  • Aký profil zamestnanca potrebujeme na naplnenie našich cieľov? 

Zapojenie manažmentu a zamestnancov pri zodpovedaní vyššie uvedeného je nevyhnutné; pretože tým získavame ich „buy in“ a stávajú sa ambasádormi employer brandu ako takého. 

V JobAngels veľmi intenzívne komunikujeme s vedením spoločnosti počas celého procesu tvorby EVP.

Ak je proces tvorby EVP nastavený správne, dostávame odpoveď na to, prečo by mal kandidát chcieť pracovať u konkrétneho zamestnávateľa a prečo aktuálny zamestnanec chce u neho zotrvať.

Samotná príprava employer brand stratégie je už pretavenie naratívu EVP do externého prostredia, kde sa šikovní marketéri z Dexfinity vedia realizovať – od vytvorenia „claimov“ až po prípravu komunikačného manuálu a vizuálov na všetky existujúce platformy spoločnosti.

Pridaj komentár