Rozhovor s dualistom (duálna škola NAY)

Duálne vzdelávanie patrí medzi moderné spôsoby výučby. V duálnej škole NAY sa žiaci učia v škole polovicu času, zatiaľ čo druhú polovicu strávia na praxi priamo “v teréne” na predajni. V NAY a.s. si študent prejde všetkými úkonmi, ktoré musia zvládať zamestnanci na jednotlivých pracovných pozíciách, či už je to práca v predajni, na pokladni, so zákazníkmi alebo v sklade. Zodpovední pracovníci v NAY sa po celý čas venujú každému študentovi, aby na praxi dosiahol čo najlepšie výsledky. Takáto forma vzdelávania má zabezpečiť bezproblémový prechod zo školy do prvého zamestnania. Zároveň má študent zaistené pracovné miesto po ukončení štúdia, ktoré končí maturitnou skúškou. My sme sa opýtali pár otázok dualistu Mateja, ktorý končí 4. ročník, ako vidí svojimi očami duálne vzdelávanie s NAY.

Ako ste sa dozvedeli o duálnom vzdelávaní?

O duálnom vzdelávaní som sa dozvedel na dni otvorených dverí v škole.

Čo Vás motivovalo podať si prihlášku?

Zaujalo ma najmä to, že štúdium v škole prebieha iba 2 týždne z mesiaca a druhá polovica času sa venuje odbornej činnosti na predajni.

Považujete takéto vzdelávanie za dobrú voľbu?

Áno, myslím, že je to dobrá voľba, lebo študenti sa vedia učiť z praxe, a z vlastnej skúsenosti viem povedať, že je to príjemnejšie ako učiť sa z nejakých kníh.

Čo Vás najviac baví na duálnom vzdelávaní alebo čo sa Vám najviac páči?

Práca na predajni s kolegami a zlepšenie svojich zručností.

Čo zaujímavé a nové ste sa naučili?

Naučil som sa toho veľa, od spôsobu, ako komunikovať so zákazníkom, až po technické funkcionality na zariadeniach a spotrebičoch. Napríklad mi vysvetlili, čo je IoT, ako to funguje a že napríklad aj chladnička môže mať takúto funkciu. Každé zariadenie, ktoré má IoT, sa vie prepojiť s ľuďmi a inými zariadeniami pomocou internetu alebo bluetooth.

Na akej pozícii v NAY by ste chceli v budúcnosti pracovať?

Predajca bielej techniky alebo výpočtovej. Baví ma práca s ľuďmi, takže to je ako pre mňa.

Je niečo, čo Vás pri vzdelávaní prekvapilo alebo až šokovalo, či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle?

Iba to, že to nie je také jednoduché, ako sa zdá a fascinuje ma, čo všetko musí taký predajca spraviť ráno pred otvorením predajne. Je to naozaj zaujímavé.

Pridaj komentár