5 vlastností, ktoré nesmú chýbať nadšencom pre techniku

Dobrý predajca je kľúčovým prvkom úspechu v akejkoľvek obchodnej spoločnosti. Predajca je vlastne styčným bodom medzi zákazníkom a firmou, preto je veľmi dôležitý. Vďaka nemu môže firma prosperovať a mať dobré meno. Na základe jeho rád a odporúčaní zákazník napokon odíde s produktom, ktorý je vhodný pre jeho potreby.

My v NAY si okrem prozákazníckosti zakladáme aj na tom, aby boli všetci zamestnanci vrátane predajcov hrdí na to, že pracujú pre NAY. Máme v tíme priateľské a otvorené vzťahy a NAY svojim zamestnancom ponúka rôzne benefity ako sú dotácie na nové technológie, stravné nad rámec zákona, Multisport kartičku alebo sick days a dovolenku naviac pre dlhodobých a verných zamestnancov.

Chceli by sme vám dať pár rád, ako byť vo svojej práci na predajni v pomoci zákazníkovi ešte lepší. Spísali sme pre vás pár najdôležitejších vlastností, ktoré by ste mali mať, ak chcete byť v úspešný v predaji.

Buďte odborní

V NAY sme nadšení pre technológie. Správny predajca ovláda oblasť, v ktorej pôsobí, na vysokej úrovni. Či už je to čierna technika, biela technika alebo výpočtová, mali by ste poznať ponúkané produkty. Ak si nie ste istý nejakým parametrom alebo informáciou, mali by ste si ju vedieť rýchlo vyhľadať. Je však dobré sa snažiť, aby vás nikto nemohol prekvapiť žiadnou otázkou. Musíte byť schopný poskytnúť informácie o vlastnostiach a výhodách produktu, aby ste zákazníka presvedčili, že daný výrobok je ten správny pre jeho konkrétne potreby.

Buďte komunikatívni a prejavte empatiu

Ako dobrý predajca by ste mali byť schopný komunikovať s klientom na jeho úrovni a pritom sa snažiť pochopiť jeho potreby a problémy. Empatia a schopnosť pochopiť klienta sú nevyhnutné pre vytvorenie dôvery na strane zákazníka smerom k vám.

Majte flexibilitu vo vyjadrovaní sa

Nie je zákazník ako zákazník. Ľudia sa líšia vedomosťami o technike a technológiách, každý človek má iné preferencie. Preto by ste sa mali prispôsobiť individuálnemu jazyku každého zákazníka. Pred osobou, ktorá toho nevie veľa o technických aspektoch produktu, je zbytočné vyjadrovať sa technickými výrazmi alebo slangom. Radšej stavte na konkrétne príklady. Napríklad nepovedzte to, koľko GB pamäte má zariadenie, ale koľko fotiek/pesničiek/videí sa tam zmestí. Druhou stranou mince je zase sčítaný odborník, ktorý sa o techniku zaujíma. Vtedy mu musíte odborne zodpovedať všetky jeho ťažké otázky. 

Zvládajte pri predaji svoje emócie 

Sú dni, kedy sa vám jednoducho nechce, ste málo motivovaný alebo sa vo vašom živote deje niečo, čo považujete za zlé a smutné. Poprípade vás nahnevá priamo zákazník, s ktorým komunikujete. Alebo všetko dohromady. Dôležité však je stále sa snažiť správať pred zákazníkom profesionálne.

Zvládajte pri predaji emócie zákazníka

Na druhej strane musíte zvládnuť i emócie zákazníka. Napríklad pri reklamácii, keď nie je spokojný so zakúpeným produktom, alebo pri odmietnutí zakúpenia si produktu. Väčšina zákazníkov je príjemných, no nájdu sa aj takí, ktorí sú ironickí či arogantní. Aj takéto situácie prináša práca predajcu a nemali by ste sa nimi nechať rozhodiť a brať si ich osobne.

Pridaj komentár