Absolventka Nikola Vargová o svojich začiatkoch v Sodecia MATADOR

,,Som vďačná za možnosť, ktorú som dostala ako absolventka takmer bez skúseností. Počas pár rokov som tak dostala možnosť vypracovať sa z recruiterky na senior špecialistu, čo je jednoznačne viac, než v čo som dúfala.‘‘

Do Sodecia MATADOR ste nastúpili ako absolvent. Aké boli Vaše začiatky vo firme? A ako prebiehal onboardingový proces?

Môj onboarding bol tak trochu krst ohňom, nakoľko bol na našom oddelení v tom čase podstav. Veľa som sa ale pri tom naučila a aktuálne už moje vedomosti viem posúvať novým kolegyniam, firma mi taktiež poskytla legislatívne školenia a všetko potrebné sa na mňa rýchlo nalepilo.

Aktuálne v Sodecia MATADOR Automotive Vráble zastávate pozíciu Koordinátor pre vzdelávanie a rozvoj. Skúste nám ju, prosím, v krátkosti priblížiť.

Plánujem, evidujem, budgetujem rôzne školenia, či už legislatívne, periodické alebo rozvojové, pracujem na kariérnych posunoch našich ľudí, certifikáciách a podobne. Mimo vzdelávania pracujem na ďalšom projekte zamestnávania, kde figurujem ako generalista a aktuálne som vzala novú výzvu a bola som poverená osobou zodpovednou za ochranu osobných údajov. Toto sú 3 hlavné okruhy, ktorým sa aktuálne v mojej pozícii venujem.

S akými každodennými výzvami sa najčastejšie stretávate?

Najväčšie výzvy sú jednoznačne zmeny. Automobilový priemysel je živý a rýchly, človek musí reagovať promptne na viacero vecí naraz. Každý deň je iný ale to je vlastne to, čo ma na tejto práci baví najviac.

Čo oceňujete na prístupe Vášho zamestnávateľa?

Jednoznačne možnosť. Možnosť ukázať, čo je v nás, možnosť rásť, možnosť posunúť sa aj medzi pozíciami (nemusí to byť vždy len povýšenie, ale naozaj si skúsiť aj niečo úplne iné a nadobudnúť veľa skúseností, ktoré sa neskôr dajú výborne aplikovať medzi pozíciami). Takisto napríklad aj možnosť vrátiť sa – či už po materskej, alebo ak človek potrebuje vypnúť v nejakom inom prostredí, nejeden krát sa stalo, že firma ponúkla túto možnosť starým zamestnancom a veľmi dobre sa nám to osvedčilo. Ľudia prišli s novými skúsenosťami, názormi, ale už skúsení aj od nás a bolo to veľkým prínosom. Ja som takisto vďačná za možnosť, ktorú som dostala ako absolventka takmer bez skúseností, a počas pár rokov som mala možnosť sa vypracovať z recruiterky na senior špecialistu, čo je jednoznačne viac, než v čo som dúfala.

Ako vnímate spoluprácu v rámci tímu?

Mám výborný tím ! Sme tu mix žien aj mužov naozaj rôznych vekových kategórií, fungujeme však ako rodina, vždy si vieme pomôcť, a môžem s pokojným srdcom povedať, že nie je problém sa na žiadneho člena tímu spoľahnúť. Občas sú dni, keď máme všetci toho kopec a cítime sa v koncoch, vždy si vieme však poradiť a vyjsť z toho s humorom.

Čo by ste odporučili každému, kto zvažuje svoju kariéru v Sodecia MATADOR?

Nech sa pripraví na dynamiku. Nie je to iba o našej spoločnosti, je to všeobecne automotive, Pre niekoho, kto nie je na to zvyknutý, môže byť začiatok ťažší, avšak skúsenosti sú naozaj bohaté a tie miesta na uplatnenie u nás sú veľmi rôznorodé. Odporúčam to skúsiť každému, kto má chuť na aspoň kúsok výzvy. A ako špecialistka vzdelávania by som sa osobne posnažila, aby bola adaptácia nového zamestnanca čo najjednoduchšia, nakoľko nechceme iba zamestnancov, ale kolegov 🙂

Pridaj komentár