Ako vnímajú firmy tému „značka zamestnávateľa“?

Minulý rok prebehla v Bratislave prvá konferencia svojho druhu na Slovensku. Téma „employer branding“, prvotriedny spíker Brett Minchington a plná sála HR špecialistov a manažérov. Ako značku zamestnávateľa rozvíjať, posilniť, získať na ňu tie najlepšie talenty na trhu. Od novembrovej akcie ubehlo niekoľko mesiacov, tak sme chceli zistiť aktuálnu situáciu na Slovensku. Čo je pre nich značka zamestnávateľa sme zisťovali u HR manažérov renomovaných firiem na Slovensku.

Odpovedá Gabriela Dubjaková, HR špecialista vo Volkswagen Slovakia:
„Uvedomujeme si, že ľudia nechcú iba čítať, chcú si aj niečo pozrieť. Informácie chcú mať rýchlo, v krátkom čase. Preto vidíme vo video popisoch pozícií veľký trend. Oslovujú mladšie, ale aj staršie ročníky. Je dôležité ukazovať reálne tváre, reálne prostredie, kde ľudia pracujú. Nie len „horných 10“ lídrov firmy ako CEO, majiteľ či manažéri. V kampaniach máme našich reálnych zamestnancov, ľudí, čo každý deň žijú danou pozíciou. Žiadna kúpená fotobanka.

Trh a to, ako ponúkať prácu jednotlivým uchádzačom, sa vyvíja. Aj nedávny prieskum v súťaži NAJ zamestnávateľ 2015 (VW sa stal víťazom) ukázal, ktoré atribúty sú relevantné. Boli tam silná značka, tradícia, istota pracovného miesta a benefity s platom. Uspeli sme najmä preto, že sme tým známi a tieto kritéria spĺňame. Touto cestou sa treba uberať. Ako sa dostať k uchádzačovi a novým kandidátom. My máme široké spektrum pozícií od experta po človeka so strednou školou. Od výroby po pozície v administratíve, IT pozície, účtovníctvo. Máme takmer 10 000 zamestnancov. Široké aj vekovo. Od absolventov až po špecialistov a odborníkov, ktorí majú 40 rokov a viac.“

Odpovedá Ing. Nicole Slašťanová, Personálna riaditeľka v Ringier Axel Springer:
„Je dôležité komunikovať kto sme, čo sme, aké produkty robíme, kto za nimi stojí. Akých ľudí hľadáme. Pre mňa je to téma roka 2016. V našom odvetví je silná konkurencia. Musíme sledovať trendy, pretože generácia tzv. „Millennials“ je iná. Vidím veľký rozdiel v porovnaní s predchádzajúcou.

Tomu musíme prispôsobovať našu komunikáciu, fungovanie vo firme, štýl riadenia, organizáciu práce, formy spolupráce. Najmä formy zamestnávania, čiže možnosti ako polovičný pomer, homeoffice, hľadať nové formy a byť flexibilný. Biznis u nás je rýchly, čo bolo pred mesiacom, o pol roka platiť nemusí. Aj čo sa týka vzdelávania, vedenia ľudí. Ťažšie sa plánuje dlhodobo, na rok, na dva. S tým sa musíme popasovať.“

Odpovedá Iveta Tomášiková, HR manager, IKEA Bratislava:
„Vybudovať si silnú značku dobrého zamestnávateľa a pracovať s ňou je dlhodobý proces. Budovanie značky začína zvnútra firmy, na jej hodnotách, kultúre, spokojnosti zamestnancov, čo sa odráža aj na nižšej fluktuácii a vytváraní si ambasádorov značky z našich kolegov.

Pri budovaní značky IKEA ako zodpovedného a atraktívneho zamestnávateľa sa snažíme byť aktívni, sledujeme trendy v oblasti ľudských zdrojov a na trhu práce, neustále sa usilujeme o zlepšovanie interných procesov, pravidelne si robíme interné aj externé prieskumy spokojnosti zamestnancov a uchádzačov o zamestnanie. Našou najväčšou devízou je naša firemná kultúra a hodnoty, ktoré sú pre ľudí zvonku atraktívne, a nie sú všade samozrejmosťou. Dbáme na spravodlivý prístup a rovnosť príležitostí, rovnako sa staráme o vhodné pracovné podmienky a motivujeme zamestnancov k osobnému aj profesionálnemu rozvoju.

Máme tiež jasne definovanú myšlienku ľudských zdrojov – Dať poctivým a priamym ľuďom možnosť rastu v ich profesionálnom aj osobnom živote tak, aby sme spoločne prispeli k vytváraniu lepšieho každodenného života pre nás, aj našich zákazníkov. Uvedomujeme si, že táto myšlienka je silne založená na našich už spomínaných hodnotách, ktoré sú stavebným kameňom našej práce, empatickej, otvorenej a čestnej kultúry.“

Viktor

Pridaj komentár