Simon Sinek a lídri jedia poslední

Kam smeruje svet HR. Alebo čo nás prekvapilo v Londýne?

Je to presne týždeň, čo sa pre nás otvorili brány londýnskeho ExCel domu. Výstavisko typu Incheba, na brehu rieky Temža. HR Tech World 2016, Simon Sinek, najnovšie trendy v HR svete a stánok s logom JobAngels medzi nimi!

HR Tech London disrupt zóna
HR Tech London disrupt zóna

Celá akcia začala naberať na slovenských obrátkach hneď po pár hodinách, keď @mozgolovec zrecruitoval celú slovensku posádku. Zrazu sme totiž neboli na výstave dvaja Slováci, ale rovno celý HR tím Telekomu, Tatra banka sa pridala tiež, nemohol chýbať chlapík z Lenova a túto zostavu dolpnili lovci hláv. „Vypic a žič!“ Týmto mottom sme sa neriadili, veď sme tu pracovne. Ale o tom v inom blogu…

V tom dnešnom sa chcem venovať najmä tomu, čo sa na nás zo Západu valí. Tam sú ževraj o pár sveteln… teda len rokov popredu. Človek si (ne)musí odskočiť do Londýna, aby zistil, že Bratislava a Slovensko sú little big, skôr bez big, city. Že keď má firma ako IBM na Slovensku okolo 6000 zamestnancov, tam sa začína väčšia firma rátať niekde okolo čísla 10 000+. Že keď stojí Tvoje riešenie 500€/mes., tak to je strašne lacné. Že bratislavské zápchy sú vlastne plynulá jazda diaľnicou.

JobAngels sa zapisuje do sveta
JobAngels sa zapisuje do sveta

Keď sa bavíme o konkrétnych projektoch, každý jeden z nich pochopil, že najviac peňazí majú obrovské firmy. Tak si z tohto koláča poďme odkrojiť. Čo konkrétne? Vo svete sú zjavne znepekojení z toho, ako sa staráme o našich zamestnancov. Takže sa zamerali na spätnú väzbu, celoročnú. Ďalej psychológovia pomáhajú ľudským manažérom s výberom ľudí cez hry. Gamefikácia zvíťazila v start up súťaži o najlepší projekt. Tím z UK Arcticshores, vedený Robertom Newrym, ponúkol riešenie, ktoré má pomocou jednoduchej hry zistiť, ako veľmi sa kandidát hodí na danú pozíciu. A či firme stojí za to vôbec otvoriť jeho CV.

Ukrajinský projekt zistil, že pracovná sila z východného bloku je šikovná, no stále veľmi lacná. Tak ponúka špecialistov na kontrakty pre Nemcov, do UK či BENELUX. Ako nás Stengl. Určite je veľmi dôležitý príchod do nového kolektívu. Moja kratučká anabáza v IBM je toho jasným príkladom. Prvý mesiac som len zháňal po celej budove počítač, manažérov, kartičky. Preto riešenia ako HROnboard či SmartRecruiters veľmi zaujali korporátny svet. A svet porotcov.

Poslednou skupinou boli projekty komplexného riešenia pre firmu. Od správy kandidátov, cez nábor, zálohu dát i spätnú väzbu. Nezabúdajme na videopohovory. Nikto paradoxne neriešil referral program či videovizitku zamestnávateľa

Simon Sinek a @mozgolovec Dalibor Slávik
Simon Sinek a @mozgolovec Dalibor Slávik

Za zmienku stoja aj dva keynotes. Simon Sinek a Martha Lane Fox. Simon Sinek je líder, ktorý je vždy posledný. Preto má fascinuje. Jeho speech absolútne nesklamala, aj keď som ju videl už 5-6x. No shot of oxytocin sa hodí vždy. A podať si s ním ruku tiež! Martha Lane Fox bola veľmi silná a inšpiratívna spíkerka. Bola tam na to, aby motivovala najmä UK časť publika k využívaniu internetu. Lebo vlak zo Sillicon valley už nejde na elektriku, ale na silu z Marsu. Ak ho nedobehne ktokoľvek, máme prúser. Takúto antiamerickú reč som teda na ostrovoch nečakal.

Londýn je krásny, veľký, kozmopolitný, dráhy, inšpirujúci, nápomocný. Choď sa nadýchať „von“ a prines to dobre späť…

Viktor

Londýnske ulice
Londýnske ulice

Pridaj komentár