Ako sa IT pozerá na HR

Na pracovnom trhu je ich nedostatok a každým dňom ich firmy potrebujú viac a viac. Spýtali sme sa piatich IT-čkárov na to, ako to vyzerá, keď si hľadajú prácu i na to, keď sú sami hľadaní. Zaujímalo nás, či už sa HR-isti naučili rozumieť svetu algoritmov a nachádzajú spoločnú reč. 

Ako často Vás zvyknú kontaktovať headhunteri či recruiteri a aké kanály najčastejšie využívajú na oslovenie?

Michal (Software engineer): Všetko závisí od toho ako sám dávam najavo záujem o nové ponuky. Po zverejnení životopisu sa ma pokúšajú kontaktovať veľmi intenzívne asi tak dva týždne. Ak nemám uverejnený životopis, oslovujú ma skôr emailom zhruba raz alebo dvakrát za mesiac.

Tibor (PHP Developer): Kontaktujú ma 2 až 6-krát za mesiac, od telefonátov, čo je najmenej príjemný spôsob, cez e-maily, správy na LinkedIne až po nepriame spôsoby ako správa v niektorej facebookovej skupine.

Lukáš (Web Developer): Oslovujú ma pár krát do týždňa, väčšinou cez LinkedIn, alebo cez Profesiu, ak mám aktuálne zverejnený životopis.

Opíšte prosím ako postupujete pri hľadaní práce, aby ste sa dopátrali k novým, zaujímavým ponukám či projektom?

Michal (Software engineer): Pravdou je, že som si prácu vždy hľadal až keď som dal výpoveď. Mohol som teda otvorene zverejniť informáciu o hľadaní novej práce.

Tibor (PHP Developer): Ak si hľadám prácu, navštevujem pracovné portály vrátane denného prehľadu vhodných pozícií, pozerám ponuky na sociálnych sieťach (Facebook, Twitter), komunikujem s predchádzajúcimi kontaktmi z agentúr či LinkedInu alebo používam vlastné kontakty (bývalí kolegovia, kamaráti). Ponúk je dostatok, ide len o to, vzájomne si vyhovovať.

Máte v sieti Vašich kontaktov pracovníkov z HR, s ktorými pravidelne komunikujete? Ak áno, vedia Vám relevantne poradiť?

Michal (Software engineer): Vo svojej sieti kontaktov na LinkedIne mám  aj pracovníkov z HR, ale so žiadnym z nich nie som v pravidelnom kontakte. Doteraz som to nepovažoval za potrebné. Pracovných ponúk je veľa z každej strany. Ak by bola situácia taká, že pracujem v nejakej firme a jedným očkom chcem hľadať aj nové pracovné pozície, zrejme by som priamo kontaktoval nejakých pracovníkov HR, aby mi posielali ponuky intenzívnejšie.

Tibor (PHP Developer): Viem si predstaviť pravidelnú komunikáciu, kedy sa niekto z HR pravidelne stará a zaujíma sa ako sa mi darí, ale ešte som to nezažil. Iba nejakú jednorazovú kontrolu. Sú ľudia, ktorí mi veľmi pomohli a poradili pri písaní životopisu, v rozprávaní o sebe a pod.,  keď som nebol práve najlepšie pripravený. Bol som aj na skúšobnom pohovore, lebo ma zaujal spôsob akým ma pani kontaktovala. Ak si nabudúce budem hľadať prácu, tak ich oslovím. Na druhej strane nemám rád časté oslovovanie ponukami, akoby som „čakal len na ne“. Z mojej strany je ponuka na úrovni spamu, takže by som privítal úplne iný tón namiesto toho agentúrneho: dobrý deň, hľadáme bla bla, v prípade záujmu urobte bla bla. Skrátka, ak sedím do profilu ešte neznamená, že ma môžu automaticky osloviť.  Stále som človek, a nie len ďalší profil, na ktorý sa dá poslať hromadná ponuka. Tiež mi veľmi vadí, ak ma oslovujú cez LinkedIn aj keď tam mám napísané, že tento rok neplánujem prácu meniť. Viackrát som pri takých ponukách reagoval prehnane, za čo sa dodatočne ospravedlňujem. Je pravda, že veľmi nepoznám ako funguje druhá strana a či  majú priestor na individuálne posudzovanie pred poslaním ponúk.

Lívia (Programátorka): Nakoľko som prácu, ešte nemenila, nebola som schopná využiť ich služby a ponuky.

Čo je pre Vás rozhodujúce, keď si vyberáte medzi jednotlivými ponukami?

Michal (Software engineer): Najviac na mňa zaberá zrejme sick day, home office, dni dovolenky navyše, príspevky na relax a zábavu. Skvelé je, keď firma prepláca školenia, jazykové kurzy a certifikáty.

Tibor (PHP Developer): Lokalita, dĺžka projektu, osobne preferujem tie dlhodobé, spôsob práce (napr. SCRUM), technológie, peniaze, pracovná doba – tá je tak akurát od 09:00, víkendy potrebujem voľné. V neposlednom rade samozrejme ľudia, t.j veľkosť a zloženie tímu ako aj to, aby sme si sadli. Jedna vec, ktorá sa dá zistiť až na pohovore je ako vyzerá zdrojový kód projektu, či je zrozumiteľný.

Lukáš (Web Developer): Aby mi hneď na začiatku bez okolkov povedali o plate. Plat je to, kvôli čomu všetci chodievame do roboty, nikto nechodí do roboty kvôli ovociu zadarmo J. Naozaj netuším, čo je také strašné na tom, aby mi nemohli povedať plat.

Lívia (Programátorka): Možnosť ďalšieho vzdelávania,  napr. vo forme certifikátov a možnosť priučiť sa novým technológiám na zaujímavých projektoch. A samozrejme plat, ale ten pre mňa nie je na prvom mieste.

Jakub (Vývojár  webových aplikácií): Nejvíc mě zajímá moje samostatnost – práce na živnostenský list, flexibilní pracovní doba, home office a nemuset se účastnit nudných a zbytečných meetingu atď.

JA15

Aké parametre by podľa Vás nemali chýbať v kvalitnom inzeráte na ľubovoľnú IT pozíciu?

Michal (Software engineer): Rozhodne by nemal chýbať náčrt technológií.

Tibor (PHP Developer): Často pri ponukách nie je uvedený rozsah mzdy, ak sa predstavy oboch strán značne líšia, tak je pohovor len zbytočná strata času pre všetkých. Plus ideálne popis a zameranie projektu.

Lukáš (Web Developer): Miesto práce, typ spolupráce (full-time, part-time, živnosť…), plat, (ak je dohodou, tak napísať aspoň približné rozmedzie, hlavné benefity.

Lívia (Programátorka): Konkrétne použité technológie a nejaké informácie o danom projekte. Či ide o nový projekt, prípadne o údržbu a nejakú nadstavbu existujúceho projektu a načo je zameraný.

Jakub (Vývojár  webových aplikácií):  Formu spolupráce (ŽL vs. HPP), zda-li je nutná on-site přítomnost, připadne jaké jsou možnosti home-office. Informace o projekte,  použité technologie, ve zkratce naplň práce, finanční ohodnocení.

Všimli ste si veci, na ktoré HR-isti pri prezentovaní ponuky kladú veľký dôraz, pre Vás to však nie je úplne relevantné?

Michal (Software engineer): Nepovedal by som, že jestvuje benefit, ktorý je pre mňa nezaujímavý, skôr  však potrebujem vidieť v pracovnej ponuke okrem týchto „HR benefitov“ technologické benefity. Ak vidím, že firma používa nové technológie či prístupy, je pre mňa oveľa príťažlivejšia. Tie však často nevedia HR ľudia odprezentovať, ak nespolupracujú na vytvorení pracovnej ponuky so svojimi kolegami z technického oddelenia.

Lukáš (Web Developer): Na spomínanom ovocí zadarmo, team-buildingoch, keďže som introvert a abstinent a iných podobných veciach, ktoré nijako nezlepšia moju kvalitu života.

Lívia (Programátorka): Veľmi sa zdôrazňuje plat. Ako som spomínala v predchádzajúcej otázke, plat je dôležitý, avšak na IT pozícii sa tak nejako ráta s tým, že bude primeraný. Skôr by som sa zamerala na iné faktory, ako použité technológie. Java vývojár znie pekne, ale moc to o danej pozícií, ani projekte nepovie.

Keď už sme boli pri tých benefitoch. Hovorí sa, že firmy sa snažia IT-čkárov rozmaznávať. Aký najcoolovejší benefit Vám ponúkli?

Michal (Software engineer): Najlepší benefit, aký som dostal bolo služobné auto aj na súkromné účely.

Tibor (PHP Developer): Stretol som sa  s prispievaním do 3. piliera, bonusmi počas roka, možnosťou vybrať si HW a dvojdňový hackathon.

Lukáš (Web Developer): Homeoffice je rozhodne to, po čom moje srdce piští. Palivová karta tiež nebola na zahodenie. A samozrejme rôzne školenia a kurzy.

Lívia (Programátorka): Preplácanie kurzov a certifikátov.

Ďakujeme za rozhovor 🙂

 

 

Pridaj komentár