Solution architekt Marek zo spoločnosti NN: “Rád by som svojich kolegov stretával už aj osobne”

Marek Vaňa je IT odborníkom a v spoločnosti NN začal pracovať v období pandémie. Čo si na práci pochvaľuje a čo mu, naopak, chýba?

Marek, do spoločnosti NN si prišiel z IT-čkárskeho prostredia známeho technologického giganta. Na čom si pracoval tam a prečo si sa rozhodol zmeniť prácu?

Pracoval som takisto ako Solution architek (SA) so zameraním na riešenia v IT Service Managemente. Na tejto pozícii som pôsobil vyše 6 rokov, samotná rola má stále napĺňala, projekty a klienti boli rôznorodé. Prišli však niektoré interné procesné veci, ktoré mi až tak nesadli. Tieto postupne pribúdali a zrazu som bol ochotný spraviť zmenu, ak by sa vyskytlo niečo zaujímavé. V NN zastávam taktiež pozíciu Solution architekta, takže zodpovednosti sú obdobné, akurát záber je iný, širší ako som mal. Z tohto pohľadu je to pre mňa pozitívna zmena a šanca ďalej sa rozvíjať.

Vo všeobecnosti platí, že IT odborníci sú na trhu práce veľmi žiadaný. Bolo pre človeka s tvojimi skúsenosťami náročné nájsť si novú prácu? Podľa akých kritérií si sa rozhodoval?

Do istej miery je to náročné, rola Solution architekta je na trhu práce totiž veľmi široký pojem. V každej firme môžu byť zodpovednosti dosť odlišné. Rola SA môže byť všeobecnejšia so širokým záberom a niekde inde je zas so špecifickým zameraním na určitú oblasť či technológiu. Vychádzal som z toho, aké skúsenosti som mal ja osobne a aký je záber ponúkanej roly, či zahŕňa aj oblasti môjho záujmu, kde by som sa mohol posunúť.

Spoločnosť NN ti sľúbila kariérny posun, stabilnejšiu pozíciu a komplexnejšiu pracovnú náplň. Naplnila zmena zamestnávateľa spomínané očakávania?

Môžem povedať, že áno. Práve tu v NN má rola SA širší záber a teda mám možnosť sa rozvíjať v oblastiach ako podniková architektúra, modelovanie v rámci enterprise architektúry – súčasný/budúci stav a integrácie aplikácií či core systémov. V rámci NN sa momentálne nasadzujú technológie z prostredia Microsoft Azure, takže priestor je rozšíriť si znalosti aj v tejto oblasti. Finančné služby sú celkovo tiež pre mňa nová skúsenosť. Ako po biznisovej a procesnej stránke, tak aj z pohľadu IT.

Využil si niekedy skúsenosti z predošlej práce aj na aktuálnej pozícii? Ako?

Áno, aj keď sa v NN aktívne nevenujem predošlej oblasti IT Service Managementu, myslím, že ostatné nadobudnuté znalosti z predchádzajúcej pozície využívam na dennej báze. Jedná sa najmä o komunikáciu a koordináciu medzi stakeholdermi na projektoch – IT infraštruktúra, projektový tím, biznis, application owneri a podobne. Ďalej napríklad dokumentácia a prezentácia architektúry v rôznom formáte.  

Čo je tvojou úlohou na pozícii Solution architekta – juniora?

Mapovanie súčasného AS-IS stavu architektúry, ak taká chýba. Návrh a dokumentácia budúcej TO-BE architektúry pre priradené projekty. Účasť a podpora pri vývoji, testovaní a nasadzovaní projektov do prevádzky.

Dostali sme na teba veľmi pozitívny feedback, vraj si sa skvele zapracoval a nadriadení vidia v tebe veľký potenciál. Cítiš takéto ocenenie aj pri práci?

Postupne som zapájaný do komplexnejších projektov, takže myslím, že áno.

Si v práci spokojný? Čo vnímaš ako najväčší benefit tejto práce?

Áno, pozitívne vnímam to, že je tam prienik s tým, čo som mal rád na predchádzajúcej roli. Rovnako sa teším, že sa môžem rozvíjať aj v ďalších oblastiach.

Ako sa ti pracuje v priestoroch spoločnosti NN? Pracuješ z kancelárie alebo v režime home-office?

Priznám sa, že toto neviem ešte celkom zhodnotiť. Nastúpil som počas pandémie a kvôli Covid opatreniam som bol od nástupu v priestoroch NN len veľmi málo. Momentálne pracujeme v režime home-office s tým, že tento benefit sa plánuje zachovať. Každopádne ja by som veľmi rád pri lepšej situácii svojich kolegov stretával už aj osobne. Zatiaľ sa viac vidíme iba v online prostredí.

Ako by si charakterizoval firemnú kultúru NN?

Firemnú kultúru by som charakterizoval ako priateľskú, často neformálnu, ale so zachovaním odbornosti, zodpovednosti a úsilím veci zlepšovať.

Čo máš na svojej práci najradšej?

Flexibilitu, rôznorodosť pracovnej náplne, možnosť rozvíjať sa a work-life balance.

Čo by si odporučili každému, kto zvažuje začať kariéru v NN?

Určite reagovať na ponuku a dohodnúť si stretnutie. Ja som si tiež nebol najprv istý ponúkanou rolou. Hneď na prvom stretnutí som však dostal detailnejšie informácie, ktoré ma zaujali a nakoniec som prešiel do NN. Verím, že NN vie ponúknuť zaujímavé role nielen v rámci IT, ale v iných oblastiach, v ktorých sa človek môže učiť nové veci.

Pridaj komentár