Jan Mühlfeit: „83 % ľudí chodí do práce iba kvôli peniazom! Čiže využívajú svoje slabiny.“

Vychutnaj si exkluzívny rozhovor s manažérskou legendou z Českej republiky. Jan Mühlfeit bol 7 rokov prezident Microsoftu pre Európu, spolupracoval s najlepšími lídrami a mysliteľmi globálneho sveta a učil sa od jedného z najúspešnejších ľudí planéty – Billa Gatesa. Pre nás si našiel niekoľko minút a zodpovedal dôležité otázky v oblasti kariéry a osobného rozvoja.

p. Mühlfeit, na začiatku úžasná kariéra v Microsofte, teraz skvelá kariéra kouča a motivátora. Pritom ste začal ako vrátnik. Znie to ako nemožné. Kto Vám otvoril oči, ako nastal zlom?

Ja si myslím, že keď chce človek uspieť v akejkoľvek oblasti, musí byť sám sebou. Využívať maximálne svoje talent. Môj talent je stratégia, vízia, komunikácia. Som maximalista, preto využívam to dobré, čo vo mne je. Ale aj v ostatných okolo mňa. Dosť dlho tvrdím, že CEO ako Chief Executive Oficier nie je o „executive“ ako vykonávač. Nie vykonávať, ale entuziazmus. Čiže CEO má energiu a energiu dáva ďalej. Inšpiruje seba a ostatných ľudí. Vízia a inšpirácia je o tom, že „zblbnete“ seba, a potom zdravo aj ostatných okolo seba. O tom to je.

Každý sa Vás pýta na Billa Gatesa, Microsoft. Ako vnímate označenie „ten, čo radil Gatesovi“?

S Billom som cestoval dosť dlho, pýtal sa všetko možné, aká je situácia v biznise. No aj aká je situácia v jednotlivých krajinách po svete. Je to vynikajúci mysliteľ, tak ho vnímam. Keď založil svoju nadáciu, disproporcionálne sa venoval problému HIV, pochopil ho do hĺbky, zamestnal najlepších vedcov a lekárov a jeho rozpočet je na túto oblasť väčší ako rozpočet OSN.

Bill Gates a Jan Muhlfeit boli dlhoroční kolegovia
Bill Gates a Jan Muhlfeit boli dlhoroční kolegovia

Naučil som sa od neho neskutočne veľa. Ale táto jedna poučka sa mi totálne vryla do mozgu. „Zlá správa musí putovať rýchlo.“ Keď sa pozrieme, prečo jednotlivci, ale aj veľké organizácie, ako napríklad Rímska ríša, padli, dôvod je jasný. Lebo prestrihnú spätnú väzbu. Prestanú vnímať, čo sa deje okolo nich. Neustále treba mať oči otvorené. Zlá správa ide proti nám, my ju ale musíme posunúť tak, aby sa o nej dozvedelo vedenie organizácie.

Aké je to budiť sa v Prahe, obedovať v Londýne a prednášať v Paríži?

Takto to naozaj niekedy bolo a je. Dokonca sú to aj štyri krajiny v jeden deň. Ja som globálny človek, lietam po celom svete. Je to pre mňa úplne normálne. Z 80 % sú ľudia v brandži takí istí. Po celej zemeguli. Samozrejme, sú kultúrne špecifiká. Čo sa týka osobnostného rozvoja, ktorý robím, tak každý jeden z nás je podobný. Niektorí sú viac skeptickí, niektorí viac otvorení. Závisí od kultúry, národnosti, tradície. V zásade sa chcú všetci vzdelávať a využiť to, čo je v nich najlepšie.

Poďme k téme práca, zamestnanci. Povedali ste, že profi športovec má tím masérov, trénerov, nutričných poradcov. Manažér má často tím kolegov, tabuľky, plány, rodinu. No výkony musí aj on podávať špičkové. Ide to vôbec?

Môže. Aj keď nemá realizačný tím. Poďme späť do starého Grécka. Kalokagatia. Je to o využití a obnove štyroch energií. Fyzickej, emocionálnej, ako dobre vieme zaobchádzať s našimi emóciami a ako dobre vieme komunikovať a motivovať tých ostatných. Mentálna, ako sa sústredíme a energiu sústrediť na to, na čo ju potrebujeme. A na záver spirituálna energia, nájsť zmysel toho, čo robíme. To je založené na silných stránkach a talente. Keď robíme to, čo nás baví, na čo máme v DNA predpoklad, väčšinou nájdeme zmysel. Je to o vydaní štyroch energií, ale aj ich obnove. Dnes manažéri energiu vydávajú, ale málo ju obnovujú.

Maximalizovali ste výkon celého regiónu Microsoft. Ako si majú v dnešnej rýchlej dobe manažéri a CEOs nájsť čas a riešiť výkon kolegov?

Je to o tom. Keď odomknete potenciál organizácie, je šéf na akomkoľvek stupni, je to o dvoch veciach. Musíte odomknúť potenciál organizácie. A to tak, že odomknete potenciál každého človeka. Na to musíte mať manažérov, ktorí to robia. A druhá vec, inšpirácia. Slovo in spirit znamená z latinčiny „v duši“, a to vytvára emočné puto na celý život. Ak to urobíte, odomknete potenciál organizácie. Organizácia je potom inšpirovaná, a potom podáva dobrý výkon.

Ak sa ľudia zamerajú iba na výkon, výkon, výkon, je to krátkodobé. Výkon vás musí baviť. Ale musí vás baviť aj tá cesta. A to je práve o odomykaní potenciálu a inšpirácií. Rovnako to funguje medzi úspechom, to je materiálny svet a šťastím, duchovný svet. Lebo ľudia si myslia, že šťastie je bod na časovej osi. Ale šťastie je cesta. Je to potešenie, ktoré prežívame na ceste pri odomykaní vlastného potenciálu.

Ako by mala firma posilňovať značku zamestnávateľa?

Budúcnosť majú tie firmy, ktoré vyhlásia verejne, že my sme firma, ktorá je zameraná na využívanie silných stránok našich ľudí. Veľa firiem a politikov hovorí, že ľudia sú to najdôležitejšie, čo máme. Ja by som to poopravil. Silné stránky a talenty našich ľudí sú to najdôležitejšie čo máme. Ak sa vaši ľudia budú zaoberať slabými stránkami, tak ich nevyužijete poriadne. O tom to podľa mňa bude.

Ako vie firma zaujať potenciálnych kandidátov ešte predtým, ako tam pošlú CV?

To je odpoveď na predošlú otázku. Ja si myslím, že vo firmách sa budú ľudia sami realizovať. To je tá špička Maslowovej pyramídy potrieb. To väčšina firiem dnes nemá. Ja keď pracujem s veľkými korporáciami, hovoria mi, že ľudia sú spokojní s finančnou stránkou, ale sťažujú sa na to, že im manažéri nedávajú feedback. To je ten prostriedok Maslowovej pyramídy.

Ľudia sa už vôbec nerealizujú. A to je o tom, o odomykaní vlastného potenciálu. Čiže čím viac sa firma bude zameriavať na odomykanie silných stránok a talentu zamestnancov, tým viac sa im bude dariť, a tým viac ľudí bude pre nich chcieť pracovať.

Vie firma už v popise práce naznačiť, že človek bude pracovať so svojimi silnými stránkami, a tým pádom bude rásť on aj celý tím okolo?

Určite áno. Vysvetliť, ako bude vyzerať pracovné miesto. Niektorí moji klienti neorganizujú svoju prácu na základe toho, aké majú úlohy, ale akých majú ľudí. A na základe silných stránok svojich ľudí. Do konca aj na úrovni vedenia firmy. Ja som presvedčený o tom, že toto je nový spôsob práce.

Lebo keď 17 % ľudí na svete hovorí, že využíva svoj potenciál, 83 % chodí do práce iba kvôli peniazom! Čiže využívajú svoje slabiny. Svet teda ide na 1/5 výkonu. Takže aj hospodársky, najväčší potenciál, ktorý svet má, je v tom, aby otočil akým spôsobom sa pracuje s ľuďmi. Začína to už v škole. Pretože škole je rovnaká ako pracovisko.

Jan Muhlfeit radí dokonca aj MISSkám
Jan Muhlfeit radí dokonca aj MISSkám

Čo radíte manažérom, ktorí nehľadajú potenciálne talenty priebežne? Je to vôbec dôležité?

To je otázka, ja si všeobecne myslím, že Á-čkový manažér, ktorý hrá prvú ligu, najíma Á-čkových ľudí. „Ačko“ najíma „Áčko“. Problém s Bé-čkovými je taký, že sa boja najať Bé-čkových manažérov a kolegov. Najímajú radšej Cé-čkových. Takže ak sa Vám v organizácií objaví jedno „Béčko“, tak vytvárate „céčkovú“ organizáciu.

Preto chcem povedať, že už na prvej úrovni musíte mať špičkových ľudí, aby ste udržali špičkovú organizáciu. Tam to začína. Chytrí ľudia najímajú ďalších chytrých ľudí. Je to pozitívna snehová guľa. Ja som raz povedal, že keď som niekoho najímal, premýšľal som, či to za päť rokov môže byť môj šéf. Chce to odvahu, ale tak to je. Ak to myslíte vážne, takéto myslenie jednoducho musíte mať.

Zaujali Ťa Janove slová? Stretni ho osobne v Bratislave, už 30. apríla 2016.

Viktor

Pridaj komentár