7 otázok, ktoré sa opýtaj na pohovore. Nezabudni na č. 5

Ideš zajtra na pohovor? A prečítal si si o firme aspoň pár základných info? Prípadne nejakú pikošku? Super, stres môže opadnúť a Ty budeš úspešný či úspešná. Ale čo ak si Ty perfektný pre firmu, ale ona nemusí byť pre Teba? Ako to zistiť? Priprav si pre nich set niekoľkých otázok, ktoré Ti pomôžu lepšie vybrať.

1. Aké sú na pozícii očakávania?

Človek na druhom konci stola Ti môže veľmi dobre naznačiť, čo sa od Teba bude očakávať v najbližších mesiacoch. Či potrebujú pozíciu obsadiť akútne a začať „hasiť“ problémy, alebo preberieš rutinnú prácu a naskočíš do zabehnutého vlaku. Aspoň si môžeš overiť, či Ti manažér dá jasnú odpoveď alebo hmlistú, nejasnú správu. Kedy sa budeš lepšie cítiť?

2. Aká osobnosť sa hodí na danú pozíciu?

Jedna z najdôležitejších otázok. Ľudia by mali vedieť, či potrebujú do tímu „žraloka“, ktorý bude chŕliť nápady a rozprúdi ich vody, alebo na druhej strane, pokojnú osobu, ktorá zapadne do tímu ako malé „i“ pre názov Apple produktov. Ty poznáš sám seba najlepšie, takže hneď si predstavíš, či sa staneš malým „i“, alebo to bude iba trápenie.

3. Aká je typická kariérna cesta pre danú pozíciu, prípadne kam sa môžem dostať?

„OK, nastúpim k Vám a potom čo? Budem doživotne sedieť na jednej stoličke, alebo máte naopak veľmi progresívnu štruktúru a človek postupuje rebríčkom veľmi rýchlo?“ Zároveň sám seba uistíš, že „áno, chcem rásť a tu môžem, rýchlo“, alebo „stačí mi teplé miestečko, toto je môj ideál“.

4. Aká je firemná kultúra?

Na to je tu JobAngels 😉 Ale zišlo by sa vedieť, či firma podporuje home office, flexibilný pracovný čas, majú tam pípačky a monitorujú aj pobyt na toalete. Či si Vykajú alebo Tykajú, nosia formálne alebo pohodové oblečenie. Ako je to s raňajkami, párty či školeniami a osobným rozvojom.

5. Prečo tu radi pracujete Vy?

OK, môžeš sa dozvedieť poriadne klišé, alebo totálne prekvapíš intervujúceho a on na Teba „vybafne“ úprimnú, pravdivú odpoveď. Čo sa mu na firme páči a aké hodnoty vníma on ako TOP. Ľahko zistíš, či si osoba vymýšľa alebo nejde to z nej prirodzene, potom tu bude zádrheľ. Ak Ti naopak vykreslí farebný obraz o tom, ako sa tam skvele pracuje, budeš na dobrej adrese.

6. Aké má firma hodnoty?

Sto ľudí, sto chutí. No ak sa dozvieš jasný cieľ, na čom je firma postavená, je to dobrý znak, že to tam funguje. Tým pádom všetci zamestnanci vedia, prečo sú tam, čo ich spája.

7. Čo sú hlavné aktíva spoločnosti?

Trošku záľudná otázka, no jedna z odpovedí by mala byť „zamestnanci“. Pretože ak firma vyrába produkt či poskytuje top službu, práve jej ľudia sú to, čo ju robí unikátnou. A zaslúžia si byť minimálne spomenutí ako unikátna zložka firmy….

Viktor

Pridaj komentár